Implementar a transição alimentar na região, fortalecer o sistema alimentar e assegurar que 15% dos alimentos consumidos sejam aqui produzidos

A estratégia para a transição alimentar na área metropolitana de Lisboa foi apresentada no dia 20 de março de 2025, na sede da Área Metropolitana de Lisboa.
Sessenta participantes, em representação de dezenas de entidades e instituições, participaram na sessão de apresentação, que serviu para promover a Estratégia para a Transição Alimentar da região, num evento que foi, acima de tudo, uma oportunidade para se trocarem ideias sobre a importância estratégica do planeamento do sistema alimentar para o desenvolvimento da região.
Representantes de múltiplos setores, uniram-se pela convicção de que a alimentação tem de ser vista e tratada de uma forma sistémica e organizada, para o bem comum de todas as pessoas que habitam na área metropolitana de Lisboa.
O programa teve três momentos principais: a apresentação da Estratégia para a Transição Alimentar na AML, uma conversa à volta da mesa com alguns dos parceiros que ajudaram a construir a estratégia e uma degustação de sabores da região.

A estratégia foi apresentada por Emanuel Costa, secretário metropolitano da Área Metropolitana de Lisboa, e Rosário Oliveira, investigadora do Instituto de Ciência Sociais da Universidade de Lisboa.
Seguiu-se uma conversa à volta da mesa com alguns dos atores e parceiros locais e regionais, que deram importantes contributos para a construção desta estratégia.
Participaram Márcia Mendes e Natália Henriques, respetivamente diretoras executivas da A2S – Associação para o Desenvolvimento Sustentável da Região Saloia e da ADREPES – Associação de Desenvolvimento Regional da Península de Setúbal, que abordaram a importância das lógicas de proximidade, de coesão territorial e de inovação, em metodologias participativas com o envolvimento dos atores locais.
João Tiago Carapau, Diretor-Geral Corporativo do Grupo SIMAB, que detém o MARL – Mercado Abastecedor da Região de Lisboa, elucidou-nos sobre a importância dos mercados abastecedores na qualidade dos circuitos alimentares e relevância da sua dimensão económica no setor da alimentação.
A conversa à volta da mesa contou ainda com um dos mais conceituados chefs de Portugal, Vítor Adão, do restaurante Plano, que reforçou a importância do respeito pela terra, pela origem e sazonalidade dos produtos e pelas tradições na nossa cozinha, e com Diana Teixeira, professora universitária na Nova Medical School, e também investigadora e nutricionista, que nos falou da importância da ciência, nutrição e saúde no processo de transição alimentar.
Na conversa à volta da mesa, participaram ainda João Dias, administrador executivo da empresa intermunicipal Tratolixo, que falou sobre a importância da reciclagem e do tratamento e valorização de biorresíduos, e Helena Real, secretária-geral da Associação Portuguesa de Nutrição, que abordou a importância do desenvolvimento de ações de sensibilização sobre alimentação saudável junto de toda a população.
A conversa terminou com as intervenções de Carlos Pina, diretor da Unidade de Ordenamento de Território da CCDR-LVT, que reforçou a importância do planeamento dos sistemas alimentares no modelo de ordenamento e desenvolvimento territorial e de Carlos Humberto de Carvalho, primeiro-secretário da AML, que fez uma breve síntese da importância da estratégia de transição alimentar para o futuro da região.
No final da iniciativa, os participantes degustaram alguns produtos típicos da região, reforçando o compromisso de assegurar que, até 2030, cerca de 15% dos produtos consumidos na AML, sejam provenientes de produção local, tendo por base modos de produção sustentáveis, soluções inovadoras, redes de distribuição de baixo carbono e circuitos alimentares de proximidade.
Strategy for the Food Transition (summary)

The following is a summary of the characterization and diagnosis of the metropolitan food system:
" The conceptual framework in the context of the food transition;
" Positioning the food transition within the AML strategic framework;
" The strategic framework, which includes six structuring axes for a
plan made up of eighteen shares;
" The proposal for a first governance model;
" Considering the importance of evaluating and monitoring the performance of the metropolitan food system in the context of implementing the ETA-AML.

It is assumed that the food transition in the metropolitan region will be the result of coordinated action between policies, strategies and programs and a diverse range of entities, initiatives and actors that shape local food systems, whether these are understood on a municipal, sub-municipal or inter-municipal scale, with the aim of generating a positive impact on the region's economy, health, environment, climate adaptation and mitigation and social well-being.
The drafting of the ETA-AML followed a participatory approach, embodied in a stakeholder involvement plan that included three plenary sessions and five thematic workshops, involving a total of around 250 participants.
Although the eighteen municipalities in the metropolitan area have an unavoidable role to play in implementing the strategy, this is a guiding and aligning instrument aimed at a diversity and plurality of actors, namely the partners of the FoodLink Network - Network for Food Transition in the Lisbon Metropolitan Area.
The complementary information to the document, gathered during the characterization and diagnosis of the metropolitan food system, is contained in a report delivered to the AML and brings together cartographic, statistical and descriptive information, the consultation of which may be of interest as support for the definition of projects and initiatives that contribute to the food transition.
Versão preliminar da estratégia

Em junho de 2023, a AML tinha apresentado uma versão preliminar da Estratégia para a Transição Alimentar na Área Metropolitana de Lisboa (pré-consulta pública), numa cerimónia que serviu para fortalecer a dimensão institucional do sistema alimentar na região.
Worked on by the Lisbon Metropolitan Area and the Lisbon and Tagus Valley Regional Coordination and Development Commission, with the collaboration of the University of Lisbon's Institute of Social Sciences, the Food Transition Strategy is widely seen as an important part of the Lisbon metropolitan area's regional development model and in consolidating the region as a more sustainable and dynamic territory.
The presentation session included speeches by Carla Tavares, president of the Lisbon Metropolitan Area, Teresa Almeida, president of the Lisbon and Tagus Valley Regional Coordination and Development Commission, João Ferrão, from the Institute of Social Sciences at the University of Lisbon, Carlos Humberto de Carvalho, metropolitan secretary of the Lisbon Metropolitan Area, Filipe Ferreira, metropolitan secretary of the Lisbon Metropolitan Area, Carlos Pina, director of the spatial planning department of the Lisbon and Tagus Valley Regional Coordination and Development Commission, and Rosário Oliveira, researcher at the Institute of Social Sciences of the University of Lisbon.
At the opening session, Carla Tavares referred to the food system "as one of the most important global sustainability challenges of the 21st century", adding that "the food transition is everyone's challenge." For the president of the Lisbon Metropolitan Area, "drawing up the strategy, involving the entire metropolitan territory, is another important step towards consolidating a more sustainable and dynamic region in the regional, national and international context."
João Ferrão, a researcher at the Institute of Social Sciences at the University of Lisbon, highlighted the progress being made in the region in the area of food transition: "we were here a year ago and around 20 partners were involved, now there are 36. And that's a good sign".
Teresa Almeida highlighted the model used to build the strategy, which involved everyone talking to each other and working as a network. The president of the Lisbon and Tagus Valley Regional Coordination and Development Commission also said that the strategy "is essential for counteracting the process of expanding urbanization and territorial fragmentation by valuing rural and natural spaces and strengthening rural-urban relations, where valuing the metropolitan food basin is a priority".
Filipe Ferreira, from AML, and Carlos Pina, from CCDRLVT, presented the general lines, the objectives and the political-institutional context surrounding the drafting of the strategy.
Filipe Ferreira began by celebrating the fact that the region has "a clear understanding" of what it wants to do in this area. "Here we have the region's civil society saying present and assuming the importance of the food system in the region's quality of life and daily life." For the metropolitan secretary of the Lisbon Metropolitan Area, the challenge is "through a territorial analytical lens, to concentrate in the strategy a set of sectoral areas that, articulated and coordinated, will make up a business model that will contribute to the physical, environmental and social well-being of all". He concluded that "the strategy is just the starting point".
Carlos Pina, for his part, explained the strategy's objectives, which are "the foundations of a transversal environmental policy that covers the entire food system, from production to distribution and the end consumer".
The strategy, which aims to promote a sustainable, inclusive, resilient, safe and diverse food system, aims to provide the entire population with access to healthy food, minimizing waste and preserving the environment.
It will have four axes: organization of production, organization of distribution, organization of consumption and recovery of food waste.
Rosário Oliveira addressed the diagnosis and characterization of the metropolitan food system, namely "the compiled and reorganized information that makes up the radiography of what the metropolitan food system is". The researcher from the Institute of Social Sciences at the University of Lisbon presented the context of the strategy for the food transition, the characterization of the metropolitan food system, the strategic diagnosis, notes on the strategic framework and the next steps.
Closing the session, Carlos Humberto de Carvalho stressed that "the AML wants to be an open house to cooperate with all institutions", adding that it wants "to build the present and the future with the 2.8 million people who live in the region".
The first metropolitan secretary of the Lisbon Metropolitan Area concluded the session by saying that "there can be no development without the participation of citizens" and that, in this area too, "the role of the AML can be an important contribution to the rest of the country".
Recolha de contributos no portal “Participa”

Até 31 de agosto de 2024, a Estratégia para a Transição Alimentar na Área Metropolitana de Lisboa esteve disponível no portal “Participa.pt”, para recolha de contributos suplementares.
Os contributos recebidos foram, posteriormente, integrados num documento final, num trabalho que ficou concluído em outubro de 2024.
O envolvimento de todos foi indispensável para que se cumprisse o objetivo de promover um sistema alimentar saudável, sustentável, inclusivo e resiliente, e o compromisso de agir colaborativamente no contexto de políticas nacionais e europeias.